DARMOWAWysyłamy w ciągu 24h! | biuro@lelushop.pl nr.tel 887501466
Janginizacja - zdrowe przetwory bez cukru! 1
Janginizacja - zdrowe przetwory bez cukru!

Jak zamknąć owocowy smak lata w słoiku, a jednocześnie uniknąć rafinowanego cukru, tak szkodliwego dla naszego zdrowia?

Są na to dwie proste metody. Albo zastępujemy biały cukier rafinowany naturalnymi słodzikami, takimi jak miód bądź cukier kokosowy, albo przetworzymy owoce z odrobiną soli, czyli zastosujemy proces janginizacji.

 

Janginizacja, czyli zamiast cukru szczypta soli - to teraz modny sposób przygotowywania owocowych przetworów na zimę.

 

Wiecie ile to szczypta? Szczypta to tyle ile zdołacie uszczypnąć. Szczypta cukru, szczypta pieprzu czy wreszcie szczypta soli. I dokładnie taka szczypta soli dodana do owoców (szczypta na kilogram) sprawi, że podczas wolnego i spokojnego gotowania z owoców uwolni się ich własny cukier, puszczą one więcej soku i zachowają naturalny kolor.  To właśnie ten sprytnie uwolniony cukier sprawi, że przetworzycie owoce bez grama białego cukru i zamkniecie je w słoiku. Owoce będą miały taki sam smak jak w momencie wkładania do garnka przed duszeniem. 

Czas na przetwory w pełni!

Nasza motywacja jest wielka - chcemy zamknąć smaki lata w słoikach i zachować je na zimę. Nie chcemy jednak zasypywać ich dużą ilością cukru, bo w diecie dzieci nie należy nadużywać cukru, ale także soli. Do janginizowanych przetworów dodaje się jednak tylko odrobinę soli. Janginizacja jest to naturalna metoda utrwalania żywności wywodząca się z kuchni makrobiotycznej, a przetwory przygotowywane w ten sposób charakteryzują się wyższą wartościa odżywczą od tych powstałych w sposób tradycyjny. Jonginizacja to duszenie owoców we własnym soku. Owoce z których zamierzamy zrobić przetwory powinny być zdrowe, dojrzałe i słodkie same w sobie czyli takie które posiadają dużo naturalnego cukru (fruktozy),  do przetworów używamy niewielkiej ilości soli (ale naprawdę tylko odrobinę, zbyt a ilość sprawi, że owoce staną się słodko-kwaśne), przetwory podgrzewamy na niewielkim ogniu, używamy garnków z podwójnym dnem aby uniknąć przypalenia. 

 

Janginizacja to nie tylko robienie owocowych przetworów, ale także duszenie warzyw oraz innych produktów. Można ją stosować także w codziennej kuchni. Potrawy przygotowane w ten sposób są lepiej strawne i zdrowsze. 

Jak przygotować przetwory bez cukru?

Sposób nr 1

Owoce umyć obrać i pokroić. Włożyć do garnka, dodać szczyptę soli, postawić na ogniu i zaczekać aż owoce zaczną się dusić. Następnie wkładać do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować ok. 20 minut.

Sposób nr 2

Owoce umyć, obrać i pokroić. Włożyć do wyparzonego słoika, leciutko posolić i zakręcić (nie do końca). Wstawić do garnka z wodą i pasteryzować kilka minut. Następnie wyciągnąć, przestudzić i dokręcić do końca.

 

Owoce pasteryzować możemy "na mokro" czyli w garnku z wodą lub "na sucho" - w piekarniku. 

Komentarze do wpisu (1)

19 sierpnia 2019

Zrobiłam tą metodą pomidory. Najpierw obrałam ze skorki, pozniej do garnka, szczypta soli i dusiłam okolo pol godziny, nastepnie zmiksowalam i przelalam do sloikow. Mam zapas przecieru na zdrowa pomidorowke na cala zime :)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl